Jun 30, 2011

ariz yang demam

video
Hariz demam
Demam yang perlu "dikawal"
Hariz punya history sawan/epilepsy
Setakat ini sedayanya dikawal menggunakan ubat
Phenobarb n sodium valproate
Berfungsi mengawal otak agar berada dalam keadaan rehat dan tidak stress

Nah!!andai dia demam, hati jadi tidak keruan
Kaki pun menggeletar, risau andai "sawan" itu datang

Ringkasnya otak Hariz suda mengalami komplikasi/kerosakan
"Benda" yang suda rosak awalnya, jika diserang sawan  berpanjangan akan tambah merosakkan 
Makanya hati tidak akan pernah tenang jika Hariz demam

Jika dia demam, seWAJIBnya sy akan bercuti
cure better than regret kan
Maka mohon ampun pada yang terkesan, andai sy terbercuti emergency


Malam itu kami tidur berpelukan
Melihat pada video keadaan demamnya ok bukan
Tapi sy masih menangis setiap kali dia demam
Rasa seperti orang dungu
Mengalirkan air mata tanpa alasan
Sehinggakan azri(lil boy) bertanya "napa mama nangis, bukan ada kumkum pun"
(owh!!!kumkum itu kan cerita antu, kenapa itu yg jd rujukan darling?)



video
Tis vid showing him sedang diserang sawan


Luckily sy bole tau bila Hariz diserang sawan
Ia cuma berlaku 1-2times a day, second selepas jaga dari tidur, berlangsung selama 2-3minit

Hariz being suspected sawan seawal usia 8bulan
Itu pun selepas bergaduh wit the doct when i asked him to do the ECG on Hariz
They never believe me when  said Hariz has asign of epilepsy
After got the ECG result, rasanya ingin saja menampar doktor terdahulu
Perlukah saya bergaduh dengan anda sebelum sesuatu bole dibuat?
Lupa kan kisah doktor itu, mengingatnya saja sudah membuat hati saya meletup.

Do asked private hospital to do the ECG on him
Cuma doktor yang di temui tidak mahir dalam kes anak kecil



Andai kamu punya anak yang sihat dan sempurna
Senakal mana pun, sayangi dan didik sebaiknya
Sebab masih ada ibu diluar sana yang belum pernah melihat anaknya menendang bola, memecahkan almari

Jun 1, 2011

Mt. Kinabalu ...3

Dipindikkan cerita....



Eittt!!!!!
Nda best ada pindik serita
GANTUNG bilang si para....wahaha...

Smp mana suda tu serita, sa pun lupa

Ok......along the Mesilau trek with marveles trek(p kono ko rasa sendiri baru tau tahap mana marvelous dia)
Turun naik bukit, anak bukit
Turun naik tangga(seb bek ada tangga)
Smp jg di titik temu in between Mesilau Trek n Timpohon trek
Titik temu as in d pict.
















pigi kiri Mesilau
pigi kanan Layang2 Hut(thru Timpohon) pondok ke 6 dari Timpohon
Dari Timpohon :Pondok Timpohon, Kandis, Ubah, Lowii, Mempening n Layang2(another two sebelum penginapan are Pondok Villosa n Paka) 
dr photographer position, pigi peak la

dari tis point, <70mtr u ble pg pondok Layang2
Dari point ni pun ble npk da bumbung tu pondok
Layang2 ada pondok utk penginapan, sapa2 nda mau terus mendaki bole rehat di pondok tu

few pict. along d way
(kamera murah bapa ariz mampu tangkap sharp pict macam ni?magik jg) 






















Ini moment paling nda kan sa lupa
apa punya bangang smp lupa simpan raincoat d badan
(nex time ingat brg penting perlu ada d badan ko, bukan di badan guide ko, tu guide sana 3km di belakang jalan mcm siput, by d time dia smp sama ko, ko sudah lenjun....ada fahammm!!!!)















sudahnya ko kana bungkus dengan plastik sampah
itu pun seb bek ada orang kesian sama ko, mau jg bg tu plastik sampah
ujan brenti skit ko jalan,
ujan telebat skit ko belindung bawah pokok yg idup segan mati takmo itu
(rendang2 bah bos pokok2nya)





lupa sa ckp
tru trek mesilau ko ble jumpa tu NEPENTHES sebesar alam
yg mana kalu ko kc masuk kaki gajah ko dalam tu NEPENTHES pun muat
SUMPAH!!!!!!betul ni
gambal? kana sari dulu nti updet jak

May 27, 2011

Mt. Kinabalu..2

Hakikatnya
nek gunung itu uda basi....berulat2 uda
baru kono mo buat entry....

kono2 ko bizi telampau la kan...
kono2 ko la orang paling penting di opis tu kan
kono2 kalu ko tada di opis...itu opis jadi handicaped la kan

cemana mo buat efek bunyi berkahak pas tu kasi ludah ah???

No biziness melampau
saja2 jak perasan kono bizi
mo rasa kono2 sa tu urang PENTING.....ptuiptuiptui....stetment takbley blah

Ok...ok
mari continue nek gunung


the team
except fiance c.salinawati
(jd photographer, kc minus tu budak kicik sama mumy dia tu)
ini ngam2 bawah entrance gate mesilau
nek tangga tu trus trek




From trek Mesilau the grup di bekalkan wit brekfes box
Bahan2 :-
1 biji epal
2 biji telur ayam rebus(napa 2biji ah?pa la analoginya tu)
3 slices sandwiches(inti pun telur ayam rebus dikc ancur cmpur perasa skit n salad skit)
1 botol kecik air mineral

uikkkk!!!!macam resepi buat kek kan...ada bahan bagai

Me:eat all that sandwich di mesilau entrance lg
along d way makan tu telur ayam
dan sumpah
telur ayam tu buat kentut jd busuk
sebelum kentut kena ensure dulu 20meter ke depan n belakang (40meter la tu kan)
tada orang
otherwise nanti temalu sendiri kalu kentut busuk tercium orang

altitud tinggi buat kamu kerap kentut
sumpah juga...ini benar2 bukan cobaan....


 as said before
Mesilau trek sangat santik
Laluan turun naik
% kecerunan 70-90degree
ada view maca m ko jalan dalam hutan d kampung jak
berserabai macam mo pg kebun getah



















-


-


-


-


but tis one is different

-


-


-


-















(tu semua tu paripari kayangan tu-berkabus2 ini tampat)


look at that view
at tis point u're walkin ngam2 atas rabung
rabung bukan rebung
rabung=cenuram gunung
kelebaran <1meter, silap langkah jatuh pigi tu gaung
nda pasti la kalu tu guide mo carik ko sana bawah







to be continue...............hinsh...hinshhh...hinshhh...(sedang berusaha mengembangkan idung yg sedia kembang)

May 25, 2011

she wanna be a DOCTOR......

DUKTUL?
ok...ok....setuju infiniti


Sapa?...
Ini orang la.....















Amin ya Allah perkenankan doa kami.......
Amin ya Rabbal Alamin....

(napa la sa nda di jar bercita2 mas kecik2 kan, otherwise uda sa jadi JUARA AMERICAN IDOL kan)

Mt. Kinabalu...1

subhanallah
(view from mt.kinabalu early subuh)



There's a time
when you think you got to do somthing
Some moment of relief.
No...it's not that i,m not happy with what i have
It's just that i think once in a while i got to have my very own time
Only me n me...all alone
And there i was
Alhamdulillah dengan izin iche suami......
Hanya Allah S.W.T yang tau betapa berterima kasihnya saya pada inche suami...
Thank you thank you thank you and i love you


The day begin as early as 4.00am on 19 april 2011
Inche husband tolong antar pg bustand telipok(pas amik dora d perdana telipok)


Aduyaiii.....as early 4.40am duduk d bustand
The bus only came at 5.25am(bilang 4.30am at opis)


That very gooooood cum hensem driver(errr....nama dia DouglasKong....anyone???)
drive dengan santiknya(sumpah antara driver terbaek sa pnh jumpa)
tada la badan ko terhumban merata sepanjang jalan p kundasang


Sharp 6.05am smp d pekan nabalu
ada yg amik2 gambar
dan sangat bijak vande n akbar curik2 pg brekfes(diam2 jak nda berbunyi langsung)macam jak urang minta belanja.......cheittttt......wahahaha...



Joana n me buat pengurusan pendaftaran n pengesahan peserta skit di admin national park
Yang len amik kesempatan amik gambal n beli tongkat

KAD IZIN kena ada
otherwise u takkan penah lepas dari pintu gate entrance without it

Everything in order
The guides (3 of them) is there, eh dia tulung ambik bungkusan brekfes sekali.
Took them along in the bus and move to Mesilau entrance point
Mesilau trek baru, selain trek Timpohon Gate
You can choose either to climb thru Timpohon or Mesilau
Titik temunya, somwhere near Layang-layang hut
The different about 2.2km, Mesilau lagi jauh compare to Timpohon
(sukacitanya untuk climber yg kurang fit...dinasihatkan amik trek Timpohon)
(Tp view Mesilau memang marveles)



Berkumpul n bergabung with others (kusia, adik kusia n im) di Mesilau
Mesilau view sangat santik....marbeles....tapi jalan nak pegi sana bersudut 85darjah
pigi la drive sana kalu campin
kana sama sa konfom mundur itu kereta


Guide bagi brief lebih kurang
On what cant n can be done, sepanjang pendakian dari Entrance smp puncak n goin down process.....
Most famous amos quote "TAKE NOTHING BUT PHOTOGRAPH, LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINT N REMAIN NOTHING BUT MEMORY"


Perjalanan??
Next entry la....
sikit-sikit lama-lama jadi gunung jugak bah...
 :-)

(thats the peak)
dengki???
silakan la jeles.. :-) :-P :-D
anda amat di alualukan untuk jeles
tahap gaban

Apr 28, 2011

Goodbye...

Goodbye..
means no possibility to meet again
See you soon....Possibility to see again amat tinggi


In this case
it is goodbye, tak mungkin jumpa dia lagi
After 8yrs of service dia pergi...
Who's that lucky "one"?




My very first esbok


















Bought in August 2003
Pas 2mths+ kawen, harta BARU pertama
Let go 24 April 2011
Memorable sgt, ini la esbok yang di banting pintunya taim marah
Condition masih sangat baik, walau telah berkhidmat lama
TERpaksa let go, since family getting bigger, stock of food makin banyak, kids growin fast need to eat muc..kena la stock banyak




Miss it?
No, idup berjalan, orang datang dan peri, barang beli dan rosak dan ganti.
Cuma berharap orang yang menggunakannya akan jaga sebaik kami menjaganya(hehe...walaupun diBANTING taim marah)


Gantiannya?
Sedikit besar dari yang asal
Ongkosnya jatuh dari langit/rezeki terpijak :-D
(Alhamdulillah rezeki dari Allah)



















Inche husband cakap:"kalau esbok uda besar rajin2 la masak"
Wahahaha.......
Ayah wat lawak ke?
Harapan sy?Jan la esbok ni jd tpt ank2 main sorok2.........:-)



Well hati masih terkenang2 si kecik hijau, banyak khidmatnya dalam menyelesakan kehidupan kami
Terima kasih si hijau kecil yang comel :-) , tuan baru kamu pasti sayang kamu

Mar 30, 2011

Selamat Ulangtahun ADAM HARIZ


Adam Hariz
Born on 28 march 2005
weighted 3.05kg
at 3.03am
monday


Selamat ulang tahun my dear darling adam hariz...
Andai saja ku tahu apa wish anak comel ini
amat pasti di tunaikan sepenuhnya
Tanpa ada rasa enggan, pasti akan mama penuhi.


Memori selebihnya saya simpan ya
untuk diri sendiri, terlalu manis untuk di kenang.
Memori yang menguatkkan kaki untuk terus berdiri bersama.
Puas mencari ayat terindah untuk menggambarkan segalanya
namun gagal
sebab yang terindah itu adalah benda yang tidak tergambar dengan perkataan.

My wish for him?
Every mum in this world, for sure wish the best thing or their kids kan
so do i...


Untuk detik waktu ini
kami amat bersyukur
Semuanya sedang ok, tidak ada kerisauan terlebih2
Harapnya apa yang ada untuk waktu ini berterusan dalam keadaan yang baik....amin



come n cut the cake
(org blakang kamera ckp, di kampungnya nda ada kamera,
jd dia nda tau cemana mo amik gmbar,
men takan2 jak tu punat)




dan 2 orang penyibuk yang menyibuk!!!



eh..eh....macam jak dia punya kek, kan..



TQVM tu puanNORA, for the cake

azri:mama..mama....adik nk makan upin bole?
aishah;mama..mama...kakak nk makan huruf "H" bole?
mama:makan la nak oiiii, jgn makan lilin tu sudah...

Mar 23, 2011

Heel is on leave

(why the shoes look like cam sdg bersantai di tepi pantai??)
makes them really look like on leave!!


Yeah......they on leave
kana kasi mc oleh duktul (its me....wahahahaa....)

As said in the entry before
Kaki cedera terkehel, urat lari
suda dikejar, sib baik dpt tangkap tu urat oleh si tukang urut
So the urat gettin back to track
But the problemo,
its bleeding,
ada kecederaan tisu,
ligamen koyak
See tru lagi tu blood all over my kaki.

So for time being takble pakai heel
Kalu paksa pakai juga, dia punya pain ampun!!!
Macam mo tebalik kalu berjalan....
Kesimpulannya jangan cari BALA, kasi cuti jak la heel tu.

Tp bila tada heel
rasa macam KENIT
Sudah konfom pun kita ni memang kenit,
so tanpa bantuan 2-3 1/2inch heel
maka secara otomatik, keKENITan itu berganda2 
And i hate to walk side by side wit org yg berketinggian 176cm itu
(bapa ariz la...sapa lagi, which make me look like anak dia....wahahahaaa.....)

Jadi....tulung la kaki
capat2 baik
nda plak sa mo terKENIT terus :-D


But come to my mind
"Bukan kah punya kaki itu jauh lebih baik dari yang tidak punya kaki?"


Syukuri apa yang ada
whether the "HEEL" is there or not
since theres so many good thing still all around you :-)



kaki yang terpeleot dan swallow (pict kensel, sebab kaki nampak berkerak...wahahahaaa.....)

Mar 14, 2011

Futsal terhebat di abad ini.......


Without any practice
Without "player" yg memang player
Semuanya bidan terjun
Men ari 6, inform n invite ari 5!!
What u wish from the team?
Belasahan saja la.....jadi sayur......CONFIRM 100%
UNDERDOG la konoh2

Telahan jauh tersasar
Salah langsung...
Out of 8 , we manage to be in the 3rd place!!!
(KASTAM, LHDN, AUDIT,BNM, AG,BSN, INTAN,PMS)
Hei!!!!hebat yang maha la tu
Dah semua pun kakinya kaki bangku, tp beat the good team(they do play futsal)
compare to us yg "berfutsal" bersama senduk dan kuali....

TAHNIAH yang amat pada all the team member
mo list nama takut ada yang tertinggal plak
Let just lists la kan
Tanda sedang berbangga dengan mereka::::

sblm game posing dulu :-)



part of the team member
L-R:lina, joana,asma,dora,siti,musi,yati,sue




Be proud of urself teammate....yeahyeahyeah........
Jinu
Yati
Suriati
Tracy
Asma(dan ke atas grup mama2)
Musi
Intan(grup bini urang)
Joana C
Lina(dan ke atas uda kana cop)
Dora
Echa
Loq
Masitah(4 yg last ni jak single n available)

Gambar nanti uplod ah

Hadiah?
dapat BUKUlali yang bengkak....tima kasih :-)
gambar?soon..

Feb 9, 2011

sedang bangga :-)


Lil' Aishah tak pernah hadir d mana2 early pre school
Start pre school pun early tis year
Sikit2 ajar jg alphabets n numbers
Tp dia sedikit malas
Start sekola...eheheh...rajin plak, dan mudah faham
Was thingking, she knew that she's a student now,
Jadi belajar itu mungkin responsibility untuk dia....(kut la)



Hasil kerja Aishah masuk minggu KEDUA sekolah
Impressive...malah sangat impressive.
Dgn rekod malas dan tak pernah hadir pre school
dan mampu menguasai alphabets ini dlm 2mgu....whoah!!!!
Pernah jg npk anak2  tadika ni menulis.....picture alphabets itu ada, tp tunggang langgang dan tidak kemas
sudah nama budak2 jd ia adalah normal
Tp bila mereka bole membuat sesuatu benda baru dengan almost sempurna....thats a BONUS berganda


Tp pelik skit(geram pun ada)
she refuse to write anything kalau ayah dia yang mengajar
Dan dia cuma akan tulis 4-6 huruf, then nangissssss.....refuse to continue
Ke ayah dia ajar alphabets pun macam ajar org berkawad (kena bertempik2.....think tempik is louder than jerit) kut  :-)

Feb 8, 2011

Hari RIBUUUUUUUUU.......

Aishah Azria

Masa : Noon, amik dia dari kinder
Date : 9 feb 2011
Tetamu : Daddy on steer
              me, ariz n azri at the back seat(balik dr clinic terus pick her at school)


And proudly she said "Ayah...ayah....arini kan ari RIBUUUUUU............."




(me?hah!!!RIBU???hahahahahaha.............)
she know today is WEDNESDAY
but she never know today is RABU
new word to her, pestaim dengar kat skola, bila sebut jadi salah



Ok nak, i,ll teach u then
Tommorow is HARI KHAMIS....

Feb 7, 2011

Demam2an...Jalan2an

Permulaan tahun yang kurang memberangsangkan untuk kesihatan SELURUH keluarga!!!
Early month of feb....the whole isi rumah demam2an...
Dimulakan oleh Azri, me, aishah, inche husband n hariz....

Paning kepala.....melihat 1 rumah sedang demam....+-+- with their own ragam n ulah
and most of...bikin kesian n bikin ketawa....

Azri is the coolest one...
Demam for 2days then recover
Demand pun nda tinggi....napkin basah atas dahi pun semalaman nda jatuh atas bantal.

Me???....aduiii...aduii..aduii...
What to do, takda tempat bermanja2an....telan la ubat sendiri
Motivasinya....mana mungkin si mama bole sakit
kalau dia sakit, siapa mau jaga seluruh isi rumah itu...
Jadi mama, kalau sakit pun tahan2 saja....ada 3 mulut perlu disuap.... :-)
(Heiiii.....sakit yang tertangguh itu perlu untuk kebajikan anak2)

Aishah
Ragam nda banyak
Touching moment when she refuse to use that COOL FEVER(tempek kat dahi)
She's reserving that TEMPEK untuk dibawa ke sekolah
She said, if she feel sick at school, she will use that TEMPEK and she will feel better after that and the teacher will let her school..
Over excited nda mau ponteng kali bah....
Even i do try persuading her buying new packs of TEMPEK, stil nda mau juga
dan bila dia suda sembuh...she's using that TEMPEK n tempek it to his daddy forehead
Really!!! she did that...(sedang demam jadi tak bole ketawa berlebihan that time....and that daddy sangat akur ngan itu TEMPEK....)


Inche husband
Pestaim tgk dia demam yang quite teruk...
Biasanya demamnya boleh di tahan, he can go to pasar, wash the car, lipat2 kain, layan2 anak
but not this time
Middle of the night pun bole meracau, mengucap bagai....maunya sy tak terlompat tgh malam tgk dia meracau
Was thinking, "Is this the end of our life? goin to lose him tommorow morning"?
GILAkan......WEH!!!saking sy nda pernah ngeliat dia demam sebegitu rupa......so i,m SHOCK!!!
itu saja

Hariz...
Owh ini ariz darling.....demam pun tak banyak ragam
I just have to control his fever jangan sampai sawan...
He's havin history(and continuosly) of spasm...
Few series of lite fits.....masa demam, but under control
Maka si mama kena cuti WAJIB....coz of his condition better not let him alone with the nanny.....
Baik berjaga dari regret kan....
Mama is a still a mama, and nanny still a nanny kan....tidak akan pernah sama..

Alhamdulillah
Praise to Allah...
semua sudah sembuh
Another series of demam, hold dulu kunjungan anda
Cukup2 la dulu.....kesian anak2 kecil itu....baru mau enjoy their health...


Mari raikan kesembuhan dari kedemaman dengan berjalanjalanan....
Hujung minggu lalu(tanjunglipatlikas)
Hirup2 dulu fresh air....bukan udara rumah dalam kotak bersegi





Azri n Aishah.....uda gain their strentgh.....good health da kembali


Phewwww!!!!!!
Mencabar? ya....bila kesihatan anak2 jadi taruhan
Tapi hidup ini roda.....arini sihat besuk belum tentu....beringat dan berjaga saja




Enjoy the clip
PERDANAparkTANJUNGaru

video

Jalan2an bersama anakanakanak n ayahanak2

Jan 17, 2011

cuti-cutian....CSG/CTG

Telah dan masih sedang memikir
Maunya bercuti tanpa gaji atau separuh gaji
Situasinya sedang layak untuk mengambil mana-mana satu

Keperluan untuk bercuti itu tidak terlalu mendesak
Namun atas perkiraan wajar, cuti itu amat WAJIB
Untuk merealisasikan impian, yang sekian lama terbenam
dalam jiwa, dalam hati, dalam minda, dalam akal, hati budi dan naluri sendiri

Ingin bercuti yang amatttttttttttt.........(see how many "t" there, badly needed la tu)
Mengambil ruang waktu yang sedikit itu, menawarkan harapan, memberi perhatian teramat
untuk ADAM HARIZ
Itu la pokoknya, itu la pangkalnya, itu la musababnya, itu la impian
Memberi sedikit perhatian yang lebih
Menghulur sedikit tenaga yang lebih
Mengharap suatu yang positif
Yang bersifat intensif....

Meluang waktu yang mungkin makin singkat
Setidaknya bukan diam membungkam
Mengharap tanpa gerak, itu kan tidak betul

Telah difikir dalam benak hampir bertahun
Namun rezeki dan ujian yang datang pada kita berbeza untuk setiap manusia
Pasti ada perkiraan yang wajar, sepertimana ada hikmah atas sesuatu itu berlaku pada garisnya

Atas perkiraan wajar juga, keinginan dipendam
Mengambil kira keengganan membebankan orang lain, atas kehilangan sementara itu
Mengambilkira pertukaran tempat yang masih baru
(owhhhh!!!!sedang empty!!jadi mana mungkin ditinggal begitu saja, ambil dulu sedikit ilmu baru itu, kemudian pergi lagi untuk sedetik waktu)


PERSOALANnya: Kata teman tidurku
"Ma, nk cuti2 ni kita ada duit ke nak cover hutang(always!!!in the first place kan!!menyampah dengan benda ni.... i benci...benci..benci....hahaha), keta, rumah, emergency...etc...etc..?"

Thats why, lebih selesa memilih CSR dan bukan CTG(bos ivy tulung sukung bila tiba waktunya...:-)toink...toink...toink..)


Luckily, malah sangat lucky, sy dan hubby bukan pemboros, tidak menabur wang pada benda2 yang tidak sepatutnya
Apa contohnya ya?...wait...wait...tengah fikir..
HP kut, we have the cheapest hp in d world kali, lebih kepad keperluan dan bukan kehendak
Hei!!pada yang di luar sana, bukan niat mempersenda hp mahal anda, kalian punya kelebihan untuk sesuatu yang hebat dan lebih, nikmati saja ya,
Untuk kami kehebatan itu setakat yang kami inginkan saja :-)

Baju keja???yang adoado saja, cukup menutup aurat...
(ececeh...padahal ko berkebaya nyonya ketat jugakan, lagi mau tipu ka...hahaha..)
Ya, sungguh seadanya, buruk di matamu cantik jua di mata ku hahaha...lagi

Kereta?
Owah.....kereta hebat itu lg tinggal <80days bakinya ( MERAH!!!!wa cakap lu!!!!!pd yg loan ketanya masih berbaki banyak...dengki nda dengan statement ni????dengki la...dengki la.....i,m trying to make u jealous....)


Jadi jawapan untuk teman tidur ku
Financial sedang okay,
Kalu amat terdesak as last resort, surrender saja fd ariz(nak tolong halalkan bila waktu yang tak diingin itu datang  :-). Harap2 kesempitan itu tidak menjelma :-p)

Perkiraan lain?
Belum terfikir
Ada yang bermurah hati diluar sana mau tolong memikir untuk saya, apa lagi yang perlu diperkirakan?
Atau mau memikirkan untuk saya apa lagi penyelesaian terhebat yang ada di minda anda?

Yang utamanya BOS BESAR(tolong la sukung...)
bos kecik IVY(hahaha...kecik ko ya vy, as mentioned, tulung sukug bila waktu itu tiba, TQVM inadvance)

Bila mau dimbil CSR itu?.....
Hahaha.....surprise!!!!biar si hasdillah pening2 lalat sikit
(dia kan suda biasa pening, rasanya will be no hal kut....ampun asdi :-p)


Harapnya semua dimudahkan
Rancangannya sudah bertahun2, namun ada perkiraan yang jadi aral
Mudah2an dapat direalisasikan tahun ini mungkin....(berharap yang amat...)
Harapnya jua, ruang waktu yang selesa itu tiba cepat.....DOAKAN :-)



Segalanya untuk mu
Mudah2an jalan kita, niat kita, usaha kita dipermudah dan diredhaiNYA
Insyallah....
Sangat pasti tidak akan  pernah keseorangan, bila HARIZ jadi peneman... :-)

Jan 13, 2011

Impian----------->sekolah

Minggu kedua musim persekolahan, aisehhh....
baru nak buat entry ke?....
No late is to late kan...
ha...ha....kenyataan yang berbau membaikkan rasa sendiri

Aishah my only doter, the second one.
Sedang mulai ber"tadika", sebelumnya tidak pernah menghadirkan diri
di mana2 nurseri or any preschool centre.

Takut!
Risau!
Gabra!
Weh!!! semua  rasa ada, caca merba
(mungkin rasa yg sama bila dapat menantu kut)
ha....ha......sekali lg sedang membaikkan rasa sendiri
Kerisauan itu lebih kepada kemungkinan aishah tidak mampu mebawa diri mingling with other kids.
Been told by a trainee at PDK centre, Aishah have the sign of "anty social".
...oohoho...lagi la makcik ini bertambah gemuruh, bila mengingat2 sikap anti sosialnya itu.

Luckily
For the past 2 weeks, she's very the okay one...
Beradab dan bersopan santun segala
Dengar kata and friendly with others

Once she said to me "kakak baik, kakak tak nangis macam kawan tu, panggil2 mummy dia sambil nangis"
Ohh!!!Ok sikap membanding dan mengecilkan kawan is no good (i told her that)
But atleast she know nangis2 carik mummy in the school bukan perkara yang elok.....kredit utk dia di situ
Make me a bit proud she have that manners....alhamdulillah dan mudah2an selamanya she'll be the good one, amin..

Here some of the pict taken on her registration day....enjoy :-)

sedang cuba baju with Teacher Era
hampir putus nafas...melihat saiz2 baju itu!!!
Kena amik saiz XL, itu pun ngam2 badan,
 for the next 6mths rasanya akan singkat, shes the tallest in her class
Bulat da mata teacher itu tgk baju uda senteng...


 Early in the morning
On her first day to school
Rambut pun masih basah
Try to look at her left side
in that bag, ha..ha...her botol susu
Ok la minum dalam keta, bukan bawa pg kelas pun
Kalsium utk pembesaran, ok la



 Sebelum balik kena la baris dulu
She with her yellow ponytail
Mulanya heran juga, napa dia paling belakang
Esoknya baru realize, since shes the tallest
kena la baris belakang skali



She's on the right side of that bulat boy in red
The Laushee sedang sibuk menanyakan
pemilik botol air sirap....
Bit funny, biasa labudak skola tak begitu kenal barang sendiri


Momen indah mengenang hari2nya akan dipenuhi dengan aktiviti sekola
Melihat dia melakar huruf setiap malam
Dan ada antara huruf2 itu belum pun saya ajarkan
Tapi tangan mungilnya sudah mampu melakar huruf tersebut
Alhamdulillah fast learner

Atau setiap subuh
mengomel bila di kejut ayahnya untuk ke sekolah
Mujur tak menangis......
Atau mencium abangnya Adam Hariz sambil berpesan
"Abang duduk rumah, kakak pegi sekola, nanti kakak balik kakak kiss abang lagi"
"Itu la abang takmau belajar jalan, kalau bole jalan bole pegi sekola dengan kakak"
Wehhhh!!!!!tersentuh hati
Atleast she's not forget to kiss he lovable abang


How i wish
my Adam Hariz akan mampu membuat sesuatu yang saya dan dia impikan
Berangan?????Tak kesah la apa pun tafsirannya
Yang pasti as a mother, sungguh saya teringin melihatnya menikmati hari2 senormal mungkin
Mimpi? Biarlah......Allah maha berkuasa, siapa tahu rezeki kami untuk melihat sesuatu yang miracle
Amin...amin....amin Ya Rabbal Alamin

Adam Hariz yang dicintai
Ayahnya
Mamanya
Adik2nya
(owh........hatiku sedang pink.....)

Jan 4, 2011

Doktor Ruby yang india....

Doktor Ruby yang india...(jangan racist di situ.... :-) )
Met tis adorable lovely doct yesterday
Last week set the appointment with the clinic

Nah!!!
Semalam saya fulfilled itu appointment
Semata-mata mengunjuk bontot pada Dr.Ruby
Wadefak!!!!unjuk bontot yang oiiiiii?

Hahaha...
unjuk bontot untuk dijarum with that DEPO PROVERA
(apa itu DEPO PROVERA???pelan2 yong, blakang2 kita cerita...hokay)

Atfront desk pas potpetpotpet wit the nurse
Get into the room n meet tis lovely Dr.Ruby yang india....
Haha...india lagi, or by mistake dia itu sikh?

Here's the conversation:
Dr: Ok girl, what do we have here for?
Me: Mo jarum nda beranak doct.
Dr: Ha!!!!apa itu girl?(hehehe...dia buat muka memek nenek yang lucu)
Me: Hahaha...No la doctor, i,m here to do the inject, family planning
Dr: Oh..ok, any question or doubt to ask? oh!why dont u take the implanon?

potpetpotpetpotpet....loooooooooooooonnnnnnngggggggg conversation we have
siap tepuk2 bahu(ececehhhh..macam doktor tu mak ko kan?)

ok done
decided to do the injection for comin 3months before switch to implanon
There are 2 types of injection, you may choose either for the 1 injec for 2 months or 1 inject for 3 months
Which means the DEPO will be in my body/blood/work with the hormone for 3months
If want to cont with the family plan....get another inject after 3months(if u choose the 3mths punya la)
It takes rm36 for DEPO...cheap like hell....tp minyak naik rega bisa ngamuk kok gitu

Dr: Ok girl(girl????hokayyy)...look at the curtain....dont worry u will alive fter the inject
no need to worry, no need to tinggal wasiat or wat
it wil takes just a minutes
just be relax, let me do the job, u will feel nothing, but a bit pain when the jarum masuk
but no need to worry...u will be still alive after this
OK ITS DONE....u may put ur high heel again.....

SEE......she is potpeting along the time and i didnt notice when did she inject that DEPO on me!!!

Dr: And remember girl dont come to me and kik kok kik kuk...like burung complaing, why i,m not bleeding, why i,m not this, why i,m not that.......(owh dgn muka memek neneknya lg...so sweet)
Me: Can i ask u somthing about tis DEPO?
Dr: Yeah...what is that....come and bisik2 me...
Me: Will this DEPO make me a bit....a bit...aaaaaa..
Dr: Bit wat?
Me: Bit fat....gain some weight
Dr: Haha....u very lucu one....and if u get fat u come and complaint all my baju2 tidak muat sudah
havet spend so much money buying new clothes...No la...it depend on the hormone inside u, some people might gain weight, some may in the same..no big changes la
Me: Badly need to gain some fat or watever u call it...to skinny or petite, not look so good
Dr: Aiya....kurus atau gemuk u still alive ma...so why bother...potpetpotpetpotpet........looooonngggg potpetpopet to go
Me: Ok la ok la, tapayah gemuk la, saya balik la. TQ doct, seeu in next 3months. Merry xmas n hepi new year
Dr: ok darling...same to u, hepi new year :-)


So thats it
u kurus u gemuk, dont bother as long u sihat

(so inche hazril,  i,m no longer on pill, amd ready to be inject.........come baby come to me)ececehhhh.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...