Jun 30, 2011

ariz yang demam

video
Hariz demam
Demam yang perlu "dikawal"
Hariz punya history sawan/epilepsy
Setakat ini sedayanya dikawal menggunakan ubat
Phenobarb n sodium valproate
Berfungsi mengawal otak agar berada dalam keadaan rehat dan tidak stress

Nah!!andai dia demam, hati jadi tidak keruan
Kaki pun menggeletar, risau andai "sawan" itu datang

Ringkasnya otak Hariz suda mengalami komplikasi/kerosakan
"Benda" yang suda rosak awalnya, jika diserang sawan  berpanjangan akan tambah merosakkan 
Makanya hati tidak akan pernah tenang jika Hariz demam

Jika dia demam, seWAJIBnya sy akan bercuti
cure better than regret kan
Maka mohon ampun pada yang terkesan, andai sy terbercuti emergency


Malam itu kami tidur berpelukan
Melihat pada video keadaan demamnya ok bukan
Tapi sy masih menangis setiap kali dia demam
Rasa seperti orang dungu
Mengalirkan air mata tanpa alasan
Sehinggakan azri(lil boy) bertanya "napa mama nangis, bukan ada kumkum pun"
(owh!!!kumkum itu kan cerita antu, kenapa itu yg jd rujukan darling?)



video
Tis vid showing him sedang diserang sawan


Luckily sy bole tau bila Hariz diserang sawan
Ia cuma berlaku 1-2times a day, second selepas jaga dari tidur, berlangsung selama 2-3minit

Hariz being suspected sawan seawal usia 8bulan
Itu pun selepas bergaduh wit the doct when i asked him to do the ECG on Hariz
They never believe me when  said Hariz has asign of epilepsy
After got the ECG result, rasanya ingin saja menampar doktor terdahulu
Perlukah saya bergaduh dengan anda sebelum sesuatu bole dibuat?
Lupa kan kisah doktor itu, mengingatnya saja sudah membuat hati saya meletup.

Do asked private hospital to do the ECG on him
Cuma doktor yang di temui tidak mahir dalam kes anak kecil



Andai kamu punya anak yang sihat dan sempurna
Senakal mana pun, sayangi dan didik sebaiknya
Sebab masih ada ibu diluar sana yang belum pernah melihat anaknya menendang bola, memecahkan almari

Jun 1, 2011

Mt. Kinabalu ...3

Dipindikkan cerita....



Eittt!!!!!
Nda best ada pindik serita
GANTUNG bilang si para....wahaha...

Smp mana suda tu serita, sa pun lupa

Ok......along the Mesilau trek with marveles trek(p kono ko rasa sendiri baru tau tahap mana marvelous dia)
Turun naik bukit, anak bukit
Turun naik tangga(seb bek ada tangga)
Smp jg di titik temu in between Mesilau Trek n Timpohon trek
Titik temu as in d pict.
















pigi kiri Mesilau
pigi kanan Layang2 Hut(thru Timpohon) pondok ke 6 dari Timpohon
Dari Timpohon :Pondok Timpohon, Kandis, Ubah, Lowii, Mempening n Layang2(another two sebelum penginapan are Pondok Villosa n Paka) 
dr photographer position, pigi peak la

dari tis point, <70mtr u ble pg pondok Layang2
Dari point ni pun ble npk da bumbung tu pondok
Layang2 ada pondok utk penginapan, sapa2 nda mau terus mendaki bole rehat di pondok tu

few pict. along d way
(kamera murah bapa ariz mampu tangkap sharp pict macam ni?magik jg) 






















Ini moment paling nda kan sa lupa
apa punya bangang smp lupa simpan raincoat d badan
(nex time ingat brg penting perlu ada d badan ko, bukan di badan guide ko, tu guide sana 3km di belakang jalan mcm siput, by d time dia smp sama ko, ko sudah lenjun....ada fahammm!!!!)















sudahnya ko kana bungkus dengan plastik sampah
itu pun seb bek ada orang kesian sama ko, mau jg bg tu plastik sampah
ujan brenti skit ko jalan,
ujan telebat skit ko belindung bawah pokok yg idup segan mati takmo itu
(rendang2 bah bos pokok2nya)





lupa sa ckp
tru trek mesilau ko ble jumpa tu NEPENTHES sebesar alam
yg mana kalu ko kc masuk kaki gajah ko dalam tu NEPENTHES pun muat
SUMPAH!!!!!!betul ni
gambal? kana sari dulu nti updet jak

May 27, 2011

Mt. Kinabalu..2

Hakikatnya
nek gunung itu uda basi....berulat2 uda
baru kono mo buat entry....

kono2 ko bizi telampau la kan...
kono2 ko la orang paling penting di opis tu kan
kono2 kalu ko tada di opis...itu opis jadi handicaped la kan

cemana mo buat efek bunyi berkahak pas tu kasi ludah ah???

No biziness melampau
saja2 jak perasan kono bizi
mo rasa kono2 sa tu urang PENTING.....ptuiptuiptui....stetment takbley blah

Ok...ok
mari continue nek gunung


the team
except fiance c.salinawati
(jd photographer, kc minus tu budak kicik sama mumy dia tu)
ini ngam2 bawah entrance gate mesilau
nek tangga tu trus trek




From trek Mesilau the grup di bekalkan wit brekfes box
Bahan2 :-
1 biji epal
2 biji telur ayam rebus(napa 2biji ah?pa la analoginya tu)
3 slices sandwiches(inti pun telur ayam rebus dikc ancur cmpur perasa skit n salad skit)
1 botol kecik air mineral

uikkkk!!!!macam resepi buat kek kan...ada bahan bagai

Me:eat all that sandwich di mesilau entrance lg
along d way makan tu telur ayam
dan sumpah
telur ayam tu buat kentut jd busuk
sebelum kentut kena ensure dulu 20meter ke depan n belakang (40meter la tu kan)
tada orang
otherwise nanti temalu sendiri kalu kentut busuk tercium orang

altitud tinggi buat kamu kerap kentut
sumpah juga...ini benar2 bukan cobaan....


 as said before
Mesilau trek sangat santik
Laluan turun naik
% kecerunan 70-90degree
ada view maca m ko jalan dalam hutan d kampung jak
berserabai macam mo pg kebun getah



















-


-


-


-


but tis one is different

-


-


-


-















(tu semua tu paripari kayangan tu-berkabus2 ini tampat)


look at that view
at tis point u're walkin ngam2 atas rabung
rabung bukan rebung
rabung=cenuram gunung
kelebaran <1meter, silap langkah jatuh pigi tu gaung
nda pasti la kalu tu guide mo carik ko sana bawah







to be continue...............hinsh...hinshhh...hinshhh...(sedang berusaha mengembangkan idung yg sedia kembang)

May 25, 2011

she wanna be a DOCTOR......

DUKTUL?
ok...ok....setuju infiniti


Sapa?...
Ini orang la.....















Amin ya Allah perkenankan doa kami.......
Amin ya Rabbal Alamin....

(napa la sa nda di jar bercita2 mas kecik2 kan, otherwise uda sa jadi JUARA AMERICAN IDOL kan)

Mt. Kinabalu...1

subhanallah
(view from mt.kinabalu early subuh)



There's a time
when you think you got to do somthing
Some moment of relief.
No...it's not that i,m not happy with what i have
It's just that i think once in a while i got to have my very own time
Only me n me...all alone
And there i was
Alhamdulillah dengan izin iche suami......
Hanya Allah S.W.T yang tau betapa berterima kasihnya saya pada inche suami...
Thank you thank you thank you and i love you


The day begin as early as 4.00am on 19 april 2011
Inche husband tolong antar pg bustand telipok(pas amik dora d perdana telipok)


Aduyaiii.....as early 4.40am duduk d bustand
The bus only came at 5.25am(bilang 4.30am at opis)


That very gooooood cum hensem driver(errr....nama dia DouglasKong....anyone???)
drive dengan santiknya(sumpah antara driver terbaek sa pnh jumpa)
tada la badan ko terhumban merata sepanjang jalan p kundasang


Sharp 6.05am smp d pekan nabalu
ada yg amik2 gambar
dan sangat bijak vande n akbar curik2 pg brekfes(diam2 jak nda berbunyi langsung)macam jak urang minta belanja.......cheittttt......wahahaha...



Joana n me buat pengurusan pendaftaran n pengesahan peserta skit di admin national park
Yang len amik kesempatan amik gambal n beli tongkat

KAD IZIN kena ada
otherwise u takkan penah lepas dari pintu gate entrance without it

Everything in order
The guides (3 of them) is there, eh dia tulung ambik bungkusan brekfes sekali.
Took them along in the bus and move to Mesilau entrance point
Mesilau trek baru, selain trek Timpohon Gate
You can choose either to climb thru Timpohon or Mesilau
Titik temunya, somwhere near Layang-layang hut
The different about 2.2km, Mesilau lagi jauh compare to Timpohon
(sukacitanya untuk climber yg kurang fit...dinasihatkan amik trek Timpohon)
(Tp view Mesilau memang marveles)



Berkumpul n bergabung with others (kusia, adik kusia n im) di Mesilau
Mesilau view sangat santik....marbeles....tapi jalan nak pegi sana bersudut 85darjah
pigi la drive sana kalu campin
kana sama sa konfom mundur itu kereta


Guide bagi brief lebih kurang
On what cant n can be done, sepanjang pendakian dari Entrance smp puncak n goin down process.....
Most famous amos quote "TAKE NOTHING BUT PHOTOGRAPH, LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINT N REMAIN NOTHING BUT MEMORY"


Perjalanan??
Next entry la....
sikit-sikit lama-lama jadi gunung jugak bah...
 :-)

(thats the peak)
dengki???
silakan la jeles.. :-) :-P :-D
anda amat di alualukan untuk jeles
tahap gaban

Apr 28, 2011

Goodbye...

Goodbye..
means no possibility to meet again
See you soon....Possibility to see again amat tinggi


In this case
it is goodbye, tak mungkin jumpa dia lagi
After 8yrs of service dia pergi...
Who's that lucky "one"?




My very first esbok


















Bought in August 2003
Pas 2mths+ kawen, harta BARU pertama
Let go 24 April 2011
Memorable sgt, ini la esbok yang di banting pintunya taim marah
Condition masih sangat baik, walau telah berkhidmat lama
TERpaksa let go, since family getting bigger, stock of food makin banyak, kids growin fast need to eat muc..kena la stock banyak




Miss it?
No, idup berjalan, orang datang dan peri, barang beli dan rosak dan ganti.
Cuma berharap orang yang menggunakannya akan jaga sebaik kami menjaganya(hehe...walaupun diBANTING taim marah)


Gantiannya?
Sedikit besar dari yang asal
Ongkosnya jatuh dari langit/rezeki terpijak :-D
(Alhamdulillah rezeki dari Allah)



















Inche husband cakap:"kalau esbok uda besar rajin2 la masak"
Wahahaha.......
Ayah wat lawak ke?
Harapan sy?Jan la esbok ni jd tpt ank2 main sorok2.........:-)



Well hati masih terkenang2 si kecik hijau, banyak khidmatnya dalam menyelesakan kehidupan kami
Terima kasih si hijau kecil yang comel :-) , tuan baru kamu pasti sayang kamu

Mar 30, 2011

Selamat Ulangtahun ADAM HARIZ


Adam Hariz
Born on 28 march 2005
weighted 3.05kg
at 3.03am
monday


Selamat ulang tahun my dear darling adam hariz...
Andai saja ku tahu apa wish anak comel ini
amat pasti di tunaikan sepenuhnya
Tanpa ada rasa enggan, pasti akan mama penuhi.


Memori selebihnya saya simpan ya
untuk diri sendiri, terlalu manis untuk di kenang.
Memori yang menguatkkan kaki untuk terus berdiri bersama.
Puas mencari ayat terindah untuk menggambarkan segalanya
namun gagal
sebab yang terindah itu adalah benda yang tidak tergambar dengan perkataan.

My wish for him?
Every mum in this world, for sure wish the best thing or their kids kan
so do i...


Untuk detik waktu ini
kami amat bersyukur
Semuanya sedang ok, tidak ada kerisauan terlebih2
Harapnya apa yang ada untuk waktu ini berterusan dalam keadaan yang baik....amin



come n cut the cake
(org blakang kamera ckp, di kampungnya nda ada kamera,
jd dia nda tau cemana mo amik gmbar,
men takan2 jak tu punat)




dan 2 orang penyibuk yang menyibuk!!!



eh..eh....macam jak dia punya kek, kan..



TQVM tu puanNORA, for the cake

azri:mama..mama....adik nk makan upin bole?
aishah;mama..mama...kakak nk makan huruf "H" bole?
mama:makan la nak oiiii, jgn makan lilin tu sudah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...